I Danmark lever mænd i gennemsnit 4-5 år kortere end kvinder. Dette er der flere forklaringer på, f.eks: mænd opdager sygdomme senere end kvinder sundhedsvæsenet er ikke opmærksomt på mændenes særlige behov kvinder har nemmere end mænd ved at acceptere, at de er syge og skal behandlesmænd har en større risiko for at glemme at tage deres medicin end kvinder.

Ofte er de personer, mændene møder i sundhedsvæsnet, således også på apoteket, ikke opmærksomme på at mænd har særlige behov ved dialog om sundhed og sygdom. 

Landets apoteker har i første halvår 2018 særligt fokus på, hvordan der kommunikeres til mænd, og kan dermed forhåbentligt være medvirkende til at forbedre mænds sundhed. 

Type 2-diabetes er en hyppigt forekommende kronisk sygdom. Cirka 290.000 danskere har fået diagnosen type 2-diabetes. Undersøgelser har vist, at overdødeligheden blandt mænd med diabetes er større end blandt kvinder med diabetes – og at mænd har en større risiko for at glemme at tage deres medicin end kvinder. På Skørping og Støvring apotek kan man som nydiagnosticeret type-2 diabetiker få en gratis samtale med en farmaceut. Samtalen kan omhandle gode medicinvaner, viden om hvordan medicinen virker samt bivirkninger eller andre emner der er relevante for den enkelte type-2 diabetiker. 

En medicinsamtale er i øvrigt et tilbud til alle, der har fået konstateret en kronisk sygdom inden for de seneste seks måneder. 

Symptomerne på type 2-diabetes opstår på grund af for høje blodsukkerværdier i blodet. Når koncentrationen af glukose i blodet kommer over et vist niveau, vil nyrerne begynde at udskille glukose med urinen. Det gør, at udskillelsen af vand også øges. Derfor ses øget vandladning – og øget tørst. Det høje indhold af glukose i urinen giver et godt miljø for vækst af bakterier. Det øger risikoen for at få urinvejsinfektion. Andre symptomer kan være føleforstyrrelser, synsforstyrrelser, vanskelig heling af sår, kvalme, forringelse af den almene helbredstilstand og nedsat modstandskraft overfor infektioner. 

Fødder, øjne og tænder er ekstra udsatte på grund af den påvirkning, diabetes har på kroppens blodomløb. Derfor er det vigtigt for diabetikere at gå til jævnlige kontroller hos læge, tandlæge, øjenlæge og statsautoriseret fodterapeut, så eventuelle problemer som nedsat syn, paradentose eller fodsår kan opdages i tide. 

I de 3 første uger i marts er der på Skørping og Støvring apotek ekstra fokus på mænd med type 2-diabetes, der som nævnt ofte klarer sig dårligere end kvinder. 

Se annonce i Folkebladet.

 

e-max.it: your social media marketing partner