SULDRUP: Niels Ole Ladefoged, Nørager, holdt et interessant foredrag på Himmerlandshave i Suldrup, om kongefamilien i gamle dage i Himmerland - specielt om ”Jagthuset Trend”.

Kronprins Frederik og prinsesse Ingrid blev gift i 1935, og i bryllupsgave fik de en folkegave foræret af danskerne. For gaven købte de 340 ha jord, der lå ved skov og fjord i Trend, hvorpå de opførte det, der i folkemunde kom til at hedde ”Jagthuset Trend”. Det var kronprinsesse Ingrid, der stod for tegning af huset til det inden døre, og Kronprins Frederik til det, der var uden for. Jagthuset kom de følgende mange år til at danne ramme om kongefamiliens fritidsliv.
Kronprins Frederik elskede friluftsliv, såsom jagt og sømandslivet. I nærheden af jagthuset fik de gravet ud til en sø, som kom til at hedde ”Løvsøen”. Denne sø blev til stor glæde for familien, hvor prinsesserne sejlede rundt i et trækar, (et magen til det, der i gamle dage hed et slagtekar.)
Det var meget karakteristisk for kongefamiliens liv i Trend,  at der var en hyggelig omgangstone med lokalbefolkningen, og en fin forståelse for deres private liv.
Julen tilbragte kongefamilien mange gange i Trend, og deltog i julegudstjenesten i Strandby kirke sammen med lokalbefolkningen.
Under krigen kom kongefamilien ikke til Trend, - men efter krigen i 1947, vendte kongefamilien tilbage til Trend - hvortil Kong Frederik sagde til de lokale, ”at han håbede, de stadig ville snakke med ham, på trods af, at han var blevet konge”. Han afløste nemlig sin far, kong Christian d. 10., på tronen efter hans død 1947.
Niels Ole Ladefoged fortalte mange pudsige anekdoter om kongefamilien. En af dem var, at dronning Ingrid var taget til fiskehandler i Løgstør for at købe rødspætter, hvortil fiskehandleren svarede, at han havde udsolgt, hvorpå Dronning Ingrid spurgte, om han ville skaffe nogen til dagen efter? Det kunne han godt, men han bad lige om hendes navn, hvortil hun svarede: ”Dronning Ingrid” Ja, det kan enhver komme og sige!  Så kan vi jo nok tænke os til resten.
En hyggelig dag blev det for de 55 deltagere på Himmerlandshave, med gode fortællinger om gamle dage da verden så meget anderledes ud. Og der var skøn fællessang som Heidi Bunk Sørensen spillede til.

Af Brugerrådet og Himmerlandshave.

e-max.it: your social media marketing partner