Kom, spil med eller bare lyt!

Læs mere ...

Udskiftning af præsident og vicepræsident i Lions Club Rebild.

Læs mere ...

Alle landsbyer i Rebild Kommune fik i starten af 2019 tilbud om en blomstereng, hvor der udsås vilde blomster på et areal i landsbyen. Projektet var sat i gang af Landsbyrådet i Rebild Kommune sammen med Klima Rebild og støttet af Danmarks Biavlerforbund og Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere ...

Det var en populær trio, der fredag aften trak folk i Stubhuset til en for længst udsolgt koncert.

Læs mere ...

”Klænghuset”. Da jeg hør-te navnet første gang, var jeg i tvivl om både hvordan det skulle udtales, og hvad det egentlig var!

Klænghuset har, som nå meget andet i Rold Skov, en relation til den tidligere skovrider Jens Hvass. Huset ligger også tæt på Skovridergården, og hvor Naturstyrelsen i dag holder til.

Jens Hvass havde som en af sine hovedinteresser, frøavl og hvordan man kunne forbedre kvaliteten af de plantefrø, man brugte i skovbruget.

Det specielle navn kommer af udtrykket at klænge, der beskriver den proces der sker, når frøene skal rystes ud af koglerne.

Processen med at klænge frøene havde tidligere foregået helt manuelt, og var både et hårdt og beskidt arbejde, når der skulle klænges og frøene efterfølgende skulle pakkes i sække.

Efter Den anden Verdenskrig rejste Jens Hvass til Sverige, hvor han købte en klængmaskine.

Som andre gange så tog Jens Hvass selv bestemmelse om dette uden at få tilladelse hos det relevante direktorat.

Efter etableringen af Klænghuset kunne man fra Rold Skov levere plantefrø til eget forbrug, men også til de andre statsskovdistrikter rundt om i landet.

Blandt de plantefrø som man blandt andet producerede var douglasgraner, der var et af Jens Hvass favorittræer.

Går man det lille stykke ind til Naturstyrelsen for at se Klænghuset, så passerer man på vejen netop en lille gruppe af douglasgraner.

Det er dog ikke Klæghuset, der har leveret frø til disse træer. Træerne blev sået som frø tilbage i 1849, og er med deres 170 år de ældste douglasgraner i Danmark. Men lidt sjovt at tænkte på, at et lille plantefrø kan blive til sådanne store og flotte træer.

4 mest læste

Bannerannonce hojre dec.2018

Doktorvænget 6

9530 Støvring

mail@folkebladet.info

 

ÅBNINGSTIDER:

Mandag-torsdag kl. 8.00-16.00

Fredag kl. 8.00-15.00